Czas wysyłki: 10 dni
Koszt wysyłki: od 20,00 zł
Wiek sadzonki: 2 lata
Czas wysyłki: od 3-5 dni roboczych
Wysokość sadzonki: 30
Forma sprzedaży: doniczka 2l
Podkładka: wegetatywna
Vitis "Rondo, Gołubok, Solaris, Himrod"
Jest to II amatorski zestaw winorośli: RONDO Jest to niemiecka odmiana, która bardzo dobrze rośnie w polskich warunkach klimatycznych. Jagody które rodzi są najczęściej małe, kuliste, ich skórka ma granatowo- czarną barwę i jest bogata w taniny. Miąższ natomiast jest soczysty bezbarwny o malinowym aromacie. Owoce te dojrzewają w drugiej połowie września i świetnie nadają się do wyrobu czerwonego wina. GOŁUBOK Odmiana ta pochodzi z Ukrainy, której krzew rośnie silnie. Rodzi bardzo smaczne, ciemno- niebieskie owoce, które posiadają silnie barwiący sok i dojrzewają późnym latem. Odmiana ta jest szczególnie polecana i przeznaczona do wyrobu czerwonego wina. Ponieważ liście tej odmiany przebarwiają się wcześnie na czerwono- brązowy kolor krzew może stanowić atrakcyjną ozdobę ogrodu. SOLARIS Jest to nowa odmiana niemiecka, której krzew rośnie silnie. Owoce które rodzi ta odmiana są średniej wielkości, cylindryczno- stożkowe w pełni dojrzewają dość wcześniej i charakteryzują się bursztynowo- złotym kolorem, o naturalnym słodkim i aromatycznym smaku. Owoce te dojrzewają w połowie sierpnia. Jest to jedna z niewielu odmian w Polsce z których produkuję się białe wina deserowe z delikatną nutą bananowo- orzechową. HIMROD Jest to odmiana pochodząca z Ameryki. Jej krzew rośnie silnie, a owoce są smaczne i średniej wielkości. Ich skórka jest żółta i pokryta mocnym, woskowym nalotem. Owoce te dojrzewają w drugiej połowie września, lecz odmiana owocuje nieregularnie. Jej dużą zaletą, jest brak pestek w owocach. Jest średnio wytrzymała na mróz, lecz odporna na choroby. Uprawa i ciekawostki
-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem -Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej. -Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz. -Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli. |
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.