Czas wysyłki: 10 dni
Koszt wysyłki: od 20,00 zł
Wiek sadzonki: 2 lata
Czas wysyłki: od 3-5 dni roboczych
Wysokość sadzonki: 30
Forma sprzedaży: doniczka 2l
Podkładka: wegetatywna
Vitis "Solaris, Einset, Arkadia, Agat Doński"
Jest to mieszany zestaw winorośli: SOLARIS Jest to nowa odmiana niemiecka, której krzew rośnie silnie. Owoce które rodzi ta odmiana są średniej wielkości, cylindryczno- stożkowe w pełni dojrzewają dość wcześniej i charakteryzują się bursztynowo- złotym kolorem, o naturalnym słodkim i aromatycznym smaku. Owoce te dojrzewają w połowie sierpnia. Jest to jedna z niewielu odmian w Polsce z których produkuję się białe wina deserowe z delikatną nutą bananowo- orzechową. EINSET Jest to beznasienna odmiana amerykańska. Owoce które rodzi są średniej wielkości, kuliste, różowe, bardzo słodkie i rosną w średniej wielkości, stożkowato- cylindrycznych gronach. Ich miąższ jest soczysty, bardzo słodki, smaczny, o posmaku truskawkowo-malinowym. Spośród znanych w Polsce odmian beznasiennych, jest najbardziej wytrzymała na przemarzanie. ARKADIA Jest to ukraińska odmiana, której krzew rośnie dosyć silnie. Owoce które rodzi są duże, owalne, o żółtej barwie, w pełni dojrzałości złociste z lekkim brunatnym rumieńcem. Ich miąższ jest chrupiący, bezbarwny, o o smacznym, słodkim smaku. Owoce te rosną w dużych, stożkowatych, średnio zwartych gronach. Odmiana ta jest bardzo plenna i odporna na mrozy. AGAT DOŃSKI Jest to smaczna odmiana deserowa, pochodząca z Rosji. Rośnie bardzo silnie i jest bardzo plenna. Owoce które rodzi są słodkie, średniej wielkości, o ciemno- granatowej barwie, z grubą skórką. Owoce dojrzewają w połowie września, w dużych, luźnych gronach. Odmiana ta jest bardzo łatwa w uprawie. Uprawa i ciekawostki
-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem -Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej. -Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz. -Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli. |
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.